Woven Screen Office
Woven Screen Office_1_Screen zoom light front_1603.jpg
Woven Screen Office

ハノイ、ベトナム

2022.04

オフィスリノベーション

敷地面積 220㎡

建築面積 220㎡

延床面積 220㎡

インテリア(RC造)

​設計 Takashi Niwa Architects

写真 Trieu Chien

ベトナム・ハノイにおけるオフィスのリノベーション計画である。

 

ベトナムでは高温多湿な温熱環境に対応するため、伝統的に穴あきブロックが建物のファサードに使われてきた。物理的な環境を調整しつつ、都市の中で住居同士の適度な距離感を保つ社会性に着目し、これを現代化した三次元プレキャストコンクリートブロック“Woven screen”を製作した。円弧が連なる平面レイアウトの中にこのコンクリートブロックスクリーンを配した計画とし、空間の分節と接続、波打つ3次元の曲面による特別な体験を生み出す、「開きながら閉じる、プライベートでありつつパブリックな空間」を実現した。

 

“Woven screen”は280 x 280 x 100mmのモデュールのブロックを互い違いに2つ組み合わせて1ユニットとした。コンクリート型枠のオス型を3Dプリンターで作製し、ローカルの製作工場が560ユニットの生産を行った。

コンピューテーショナルデザインのプロダクトを地場の技術を活用して製作するチャレンジである。

Woven Screen Office

Hanoi, Vietnam

2022.04

Office renovation

Site Area  220㎡

BA            220㎡

GFA          220㎡

Interior project (RC)

Architect   Takashi Niwa Architects

Photographer Trieu Chien

It is an office interior renovation.

Traditionally, perforated terracotta blocks have been used for building facades in Vietnam to provide the best condition in tropical climates - blocking harsh sunlight while letting natural breeze comes in.

The “Woven Screen” is our modern take on traditional Vietnamese perforated terracotta block walls, to optimize the interior airflow environment and light condition, as well as to create a space for better communication and creative working condition.

Unlike traditional screens, this screen has no heads and tails. This demonstrates how the concept was realized, uniting space and people, sharing an ambiance.

Throughout this landscape of woven screens, open yet enclosed, public yet private space was realized.